RGB eller sRGB

Det har diskuterats här på bloggen att man ska ladda upp bilder i sRGB istället för RGB. Även Fotosidan rekommenderar samma. Jag har alltid laddat upp bara RGB och tänkt inte på att det skulle vara en nackdel. Nu gör jag en test. Första bilden är i RGB och andra bilden i sRGB. Jpeg och originalstorlek med kvalitet 100%. Så får vi se om det är någon skillnad.

- Nu har jag kollat och tycker att andra bilden är bättre och den har sRGB. Mmm!

RGB

.

sRGB

Inlagt 2019-06-12 21:59 | Läst 2143 ggr. | Permalink
Det här med färgrymder är ett intressant kapitel, och det är som den klassiska fysiklärare-repliken ”Ni tycker det här är enkelt, men vänta bara tills jag har förklarat det.”
Jag har alltid kamerorna inställda i AdobeRGB. Då har jag en tillräckligt stor färgrymd att rumstera om i. Eftersom jag i huvudsak alltid använder rawformat kan jag där, i CR exempelvis under arbetets gång välja vilken färgrymd som ska gälla. Det händer att jag ändrar till Pro photo som ju är en jättestor färgrymd. Det kan finnas bilder som kräver en färgrymd större än vad det mänskliga ögat kan uppfatta.
Men det är sant att webben fungerar bäst med sRGB. Så när det är dags att exportera bilden är det bra att ha en grundinställning eller ett litet makro som med en behändig knapptryckning fixar till det.
Ha det gott i färgrymderna.
Jo bild 2 är bättre. Vid någon uppgradering av LR så började den att exportera i aRGB, det såg helt förfärligt ut på webben inågot brun/gult stick
gorred 2019-06-13 11:55
Har också upplevt det, dvs exporten i aRGB.
Däremot ser jag ingen egentlig skillnad på de här båda bilderna - vad är det jag inte ser eller missar?
//GöranR
Nils-Erik Eriksson 2019-06-13 12:38
Svar till Göran R: bättre färgmättnad i bild nr 2. Både i för och bakgrund/NE
Johan Pihl 2019-06-13 15:26
Ja, på min skärm så upplever jag bild nr 2 som "bättre", med högre färgmättnad. Bild nr 1 upplever jag som lite "kallare" i färgerna, och har mindre färgmättnad.
gorred 2019-06-13 18:40
Jo OK - kan hålla med om kraftigare färgmättnad i bild 2, bild 1 något kallare, men "bättre"? Hmm. Och skulle väl gå att korrigera/styra i Lr?
pdahlen 2019-06-13 19:09
Tycker att det är mer lyster/klarhet i 2:an, särskilt den röda byggnaden. Detta går såklart att justera i LR, men troligen syns inte detta under redigeringen utan först när man exporterar ut och lägger upp den på nätet, då bilden förändras. Vad som är bäst är ju den version som stämmer med det man har tänkt sig under redigeringen
Jag brukar ställa mina dataskärmar på sRGB, för att slippa se en massa färgstick, då sRGB är standardiserad i samarbeta mellan HP och Microsoft för visning av bilder på internet.
Men Adobe RGB har ju en större färgrymd än sRGB, så bilderna får ju en större färgrymd. Därför kan det vara bra att att fota i Adobe RGB, och sedan konvertera bilden till sRGB om man bara ska publicera bilden på skärm.
Fotar man däremot i sRGB, så är det inte lönt att konvertera bilden till Adobe RGB om man ska skriva ut den, då man redan skalat bort i de färgområdena som finns i Adobe RGB (men inte i sRGB - cyan till grönt samt i orange toner).
Själv slipper jag tänka på sånt, då jag mest fotar i sv/v med min Iphone ;)
TACK så mycket för alla kommentarer! Intressant!



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg