Bornholmer Brücke

Bornholmer Brücke har gått till historien! Berlinmuren fanns mitt på den och det var den här gränsstationen mellan Öst- och Västberlin som öppnades först och Berlinmuren krackelerade efterhand.

Inlagt 2019-10-25 18:29 | Läst 2656 ggr. | Permalink
Tack för historielektionen,
jag kände inte till denna bro. Jag bodde i Australien då Berlinmuren föll och följde händelserna på TV när jag hade tid. För mej var det stort men i Australien fick det inte lika stort utrymme i media som i Europa.
Hälsningar Lena
Svar från Wolfgang 2019-10-26 10:31
Tack ska Du ha, Lena! Jag kan förstå att det inte fanns så stor intresse i Australien. Vi bodde på västsidan bara 1 km från denna bro, och jag såg med egna ögon när Berlinmuren byggdes 1961.
Mvh Wolfgang
Hej Wolfgang.
Jeg kender godt den bro og så TV-transmissionerne fra dengang.
Flot fotograferet - især nummer 1 med det lave optagelsespunkt.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från Wolfgang 2019-10-26 10:28
Tack ska Du ha, Erik! Javisst, bild nr 1 är fotograferad med låg vinkel och motsvarande 24 mm.
Kallas själva bron inte för ”Grosse Brücke”, eller kan man använda båda begreppen? Hur som helst så finns det fantastiska bilder på när tusentals östberlinare gick över bron till västsidan när muren föll. Dessutom - må vara lite kuriosa - besjungs bron av David Bowie i låten ”Where are we now”. En bit av muren finns också kvar strax efter bron på östsidan.
Med vänlig hälsning/per-erik
Svar från Wolfgang 2019-10-26 15:34
Tack ska Du ha, Per-Erik! Bron heter egentligen "Böse Brücke" sedan 1948 efter motståndsmannen Wilhelm Böse som avrättades av nazisterna 1944. Den byggdes som Berlins första nitade bron 1916 och fick då namnet Hindenburgbrücke, men vi sa alltid Bornholmer Brücke, eftersom gatan heter Bornholmer Strasse. Jag kände inte till låten "Where are we now" och har nu kollat texten, och det stämmer bra att i texten nämns "Böse Brücke".
Vid bron finns en bit av muren kvar och stora bilder från folkvandringen över bron, när den öppnades 1989.
Vänligen
Wolfgang



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?


Lägg till

Tidigare blogginlägg