Dagens test av Nikon Z6

Nu har jag ställt in färgen på "neutral". Den svartvita bilden kommer direkt från kameran som även har en svartvit bild i sökaren.

Inlagt 2019-12-17 20:29 | Läst 2201 ggr. | Permalink
Hej Wolfgang.
Super färgbilder.
Naturligtvis finns det en svartvit bild i sökaren, välkommen till den spegelfria gemenskapen :-)
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Wolfgang 2019-12-18 11:51
Tack ska Du ha, Erik! Jag tycker att det är bra att få svartvitt i sökaren, vilket jag inte fick med min D750. Jag upptäckte också att man kan få tillbaka färger efteråt i Camera Raw om man ångrar sig.
Hej,
Här känns färgerna bra. Inget överdrivet. Kan va naturen direkt.
Monokromt är svårt att bedöma om man inte var där.
Ha det väl
Bob
Svar från Wolfgang 2019-12-18 11:49
Tack ska Du ha, Bob! Jag tror att jag har hittat rätt färginställning för min smak. Svartvitt är svårt att bedömma som Du säger.
Trevliga bilder! Färgerna ser organiska och bra ut:-) Den svartvita är kanske en aning "hård", men hellre det än för mjuk.
Svar från Wolfgang 2019-12-18 11:46
Tack ska Du ha, Martin! Jag kan ju inte beskriva det tekniska på samma sätt som Du, men jag är nöjd med kameran och zoomen. Samtidigt vet jag ju att en zoom har optiska fel, vilket Du kan se på den svartvita bilden i översta hörnen, där träden lutar mer än i verkligheten. Jag har ökat kontrasten i den svartvita bilden, kanske för mycket. I färgbilderna har jag inte ändrat något. Det var kvällssol vid fotoögonblicket. Alla färgbilder har passerat Camera Raw utan åtgärd i nya Adobe Elements 2020. Jag kommer att komplettera med något av de fasta Z-objektiven senare någon gång, t ex 35:an eller 85:an.
Makten 2019-12-18 12:15
Att träden lutar beror inte alls på att det är en zoom, Wolfgang! Det blir så med alla vidvinklar så fort man inte pekar den optiska axeln parallellt med marken, alltså rakt framåt. Det beror helt enkelt på perspektivet och det syns mer ju mer vidvinkel man använder.
Den enda lösningarna på detta problem är att antingen använda ett shift-objektiv eller ett vanligt objektiv med ännu vidare bildvinkel, och beskära i efterhand. I båda fallen måste objektivet peka rakt framåt.

Hittade en video som beskriver problemet: https://www.youtube.com/watch?v=zdnRqZSko1Q
Svar från Wolfgang 2019-12-18 21:19
Tack ska Du ha, Martin! Jag ska kolla den länken! Alltid lär man sig något!
Hej. Jag tycker det ser väldigt naturligt och bra ut.
Jag gillar också den svartvita bilden som har bra gråskala men ändå har stunns. och ser inte trist grådaskig ut.
Bengt H.
Svar från Wolfgang 2019-12-18 21:18
Tack så mycket, Bengt! Jag är också nöjd med färgen nu. Det ska bli kul att testa mera!



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?


Lägg till

Tidigare blogginlägg