Art Déco

Art Déco kom mellan 1920 och 2:a världskriget. Höjdpunkten blev 1925 på världsutställningen i Paris. Art déco var ett svar på Bauhausstilen och på Funkis som förenklade för industriell masstillverkning. Art déco däremot framhävde det individuella formspråket. I Malmö finns många hus i Art Nouveau (Jugend) samt i den nationalromantiska stilen. Däremot har jag bara hittat 2 st i Art déco. Anledningen är nog att den stilen inte blev populär i Sverige, däremot älskade man den i USA.

Siriushuset på Rundelsgatan i Malmö (i närheten av Caroli City).

Det vita hörnhuset vid sidan om Beijerhuset på Norra Vallgatan i Malmö.

Inlagt 2020-08-05 10:23 | Läst 1077 ggr. | Permalink
Art déco är en tilltalande stil. Jag kan inte min arkitekturhistoria men såvitt jag förstått så fick art déco (och den svenska varianten ”Swedish Grace”) ett visst fäste under det sena 20-talet. Men funkisen fick ett stort genomslag vid stockholmsutställningen 1930 och blev snabbt den dominerande stilen i Sverige. Fina exempel på art déco i Malmö.
Svar från Wolfgang 2020-08-05 19:09
Tack ska Du ha, Fredrik, för trevlig kommentar! Du har rätt Swedish Grace är ett begrepp som engelsmännen myntade för stilen "Nordisk klassicism" som är släkt med Art Déco.



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg