Analog fotografi

För många år sedan fick jag lära mig att man ska framkalla en film inom några dagar, eftersom den exponerade och oframkallade bilden är latent. Den förlorar helt enkelt information varje dag som går. Och det är ju inte så kul, när man nu har en bra kamera med bra objektiv. Jag brukar fotografera hela filmen under samma fotorunda för att ha en chans att få en jämn exponering på alla rutor. Man kan då med fördel använder sig av 24-filmer om man inte vill  fylla en 36:a samma dag. Eller mellanformat med endast 12 rutor. Den långsamma analoga fotograferingen är en bra omväxling från allt  digitala plåtande, i alla fall för mig, och känns som ett fint handverk med all den manuella hanteringen.

I lördags testade jag min Contaflex med en rulle under en promenad genom Malmö. Den filmen framkallade jag i går. Framkallningen tar bara 30 minuter, och den torkar själv. Scanningen kan man ta en annan dag. Här är några smakprov. Det är en T-max 400 som jag framkallade i Rodinal 1+50 under 12 minuter.

.

Inlagt 2020-11-24 00:20 | Läst 1533 ggr. | Permalink
Det analoga blir inte så vasst och distinkt, mycket mjukare och behagligare. Fina bilder med en jättefin tonskala.
Svar från Wolfgang 2020-11-24 12:26
Jag bockar och tackar för Din kommentar, Nils!
Nils Bergqvist 2020-11-24 12:39
Jag vet inte hur du digitaliserar dina negativ, men det blir fantastiskt bra i alla fall.
Riktigt fina toner och svärta. Analogt när det är som bäst.
Ful men intressant kamera, Tessar sviker aldrig.

MVH Janne
Svar från Wolfgang 2020-11-24 12:31
Tack ska Du ha, Janne, jag uppskattar Din kommentar! Javisst, snygg design är inte den kamerans styrka :-) om man jämför t ex med en Leica eller Rolleiflex. Men en sådan var min första småbildskamera som jag köpte begagnad 1967, fast den var från 1956. Så det är nostalgi, och den har en härligt slutarljud som hörs :-)
Mvh Wolfgang
Hej Wolfgang.
Nostalgi är underbar och när så bra resultat kan komma ut av det det samtidigt är det extra underbart.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Mycket vackra bilder, med perfekt hanterat ljus för svartvitt.
Svar från Wolfgang 2020-11-25 00:11
Tack ska Du ha, Peter, roligt att Du tycker! Jag brukar mäta ljuset i skuggorna, och jag är glad för min Contaflex och dess Tessar!
Mvh Wolfgang



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?


Lägg till

Tidigare blogginlägg