Varför möter Rice Texas?

Den 14 september 1962 skulle det spelas amerikansk fotboll mellan universitetet Rice (the Owls) i Houston  och Texas University (the Longhorns). Rice har mött Texas många gånger och Rice räknades alltid som ”the underdogs”. 

2 dagar innan, den 12 sept, hade 45.000 människor samlats i Rice Stadium. De väntade tålmodigt i 2 timmar på president John F Kennedy trots fuktig värme. Kennedy höll då ett  av de mest inspirerande talen som en amerikansk president har hållit. NASAs rymdprogram stod i centrum och månen var målet.

”But why, some say, the moon?” sa Kennedy. ”Why choose this as our goal? And they may well ask why climb the highest mountain? Why, 35 years ago, fly the Atlantic?” Och sedan kom de berömda orden som inte fanns i manuskriptet och som han hade skrivit till med bläck i sista stund.

”Why does Rice play Texas?”

Publiken skrattade och applåderade, och så tillfogade han: ”We choose to go the moon. We choose to go to the moon in this decade and do the other things, not because they are easy, but because they are hard!”

Även nu, när Rice möter Texas är det gnistan i hans ord som lever vidare: "Why does Rice play Texas?"

Något att komma ihåg i dessa tider!

En bild från nätet.

.

Inlagt 2020-12-02 15:02 | Läst 624 ggr. | Permalink
Undrar om du vet vem som skrev hans tal? För det fanns väl talskrivare då också!
Svar från Wolfgang 2020-12-02 17:56
Sven, det var Ted Sorensen som har skrivit talet. Han har skrivit alla Kennedys tal och varit även en av hans närmaste rådgivare.
Här är ett kort klipp från talet, men det finns hela talet på Youtube, och det är 21 minuter långt.
https://youtu.be/kwFvJog2dMw
Det var lite annan nivå på de talen än på de som den avgående presidenten har levererat.

Det var nog bättre och enklare förr, de hade framtidstro, världen var stor, vi landade på månen och rymden skulle utforskas.

Idag får vi nästan inte umgås, rymden är full av skrot och jorden håller vi på att förstöra.

Det blir nog bättre snart.

Hälsningar
Stefan
Svar från Wolfgang 2020-12-02 20:17
Tack ska Du ha, Stefan! Jag tänkte här på Kennedys humor att mitt i ett genomarbetat tal smyger han in dessa ord om fotbollen i den staden som väntar på den kommande matchen som en vardaglig jämförelse, när Rice är nästan uträknad från början, men ändå ställer upp och hur viktigt det är med presidentens ord som kan leva kvar i åratal. Det vet vi ju, när vi tänker på Churchills bevingade ord.
Mvh Wolfgang



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?


Lägg till

Tidigare blogginlägg