Med 50 mm i bokskogen

Jag gillar normalobjektivet, 50 mm på fullformat eller 50 mm på en analog småbildskamera. Perspektivet blir rätt, precis som vi ser med våra ögon, eller i alla fall nästan. Brännvidden bestäms av sensors och negativets diagonal. På småbild eller en fullformatsensorn är den 43 mm. Alltså borde brännvidden vara 43 och inte 50 mm. Men på den gamla tiden fick man bättre skärpa med 50 mm än med 43, och så är 50 ett bra och jämt tal, därför blev alla normalobjektiv 50 mm, i alla fall för fullformat och småbildsnegativ.

50 mm  är optisk den bästa formeln för objektiv. Allt kan bli rätt. Och så är det billigt. Och lätt. I dag gick jag en runda i en ganska mörk bokskog med en modern 50:a och höga ISO. Inget spektakulärt, bara några bilder.

Inlagt 2020-12-04 22:07 | Läst 855 ggr. | Permalink
På 70-talet och min första systemkamera så hade jag enbart ett 50mm, så visst går det att ta bilder, men jag har på senare tid aldrig gillat formatet. Sålde faktiskt mitt 50mm i förra veckan efter haft det i garderoben sedan jag köpte den, eller blev nog använd till 30-50 bilder kanske. Så nu har jag en brännviddsfri zon mellan 28mm och 70mm :)
Svar från Wolfgang 2020-12-05 12:22
Tack ska Du ha, Peter! Jag har också en zoom, 24-70 mm, som jag använder, när jag gör en snabbare fotografering, t ex på en resa. 50:an kräver tid och helst stativ för att "först ta in motivet mentalt". Zoomen gör mig lat, med 50:an måste jag använda benen. Så det är bra att ha båda, tycker jag. Jag säger så här "nu tar jag dagens objektiv, 50:an, inget annat, och tar en lugn fotorunda. 50:ans "ram" har jag då i huvudet. Zoomens olika "ramar" dock inte. :-) Hälsningar Wolfgang
Hej Wolfgang.
När jag köpte min första SLR-kamera - en begagnad Topcon RE 2 hade den en 50 mm på. Det gjorde det också när jag senare köpte nya Canon AE. Då var en 50 mm det som senare och idag kallas "kitlinsen". Eftersom ekonomin tillät köpte jag en 135 mm och senare en 28 mm. Då var man täckt av, tänkte man. När de första zoomlinserna dök upp, mottogs de inte särskilt bra och de kallades "gummilinser" här i DK. Särskilt av professionella fotografer. De första zoomningarna hade antagligen inte heller en mycket hög kvalitet.
Det här är några fina bilder - särskilt nummer 1 och 3.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Wolfgang 2020-12-06 01:02
Erik, första zoomar var inte bra. Nu är de nästan i samma klass som de fasta om de är dyra. Min 24-70 mm har största bländare 4,0 och jag är mycket nöjd. Men min 50:a har 1,8 med bra skärpa och raka linjer vid kanten, vilket zoomen inte har. 50:an är också bättre för nattfoto än zoomen och återger ljuset från lyktor bättre. Det beror helt enkelt på, vilka motiv jag vill plåta med 50:an. Zoomen är bra för annat. Och förresten, även på tyska hette de första zoomar "Gummilinsen".
:-) Hälsningar Wolfgang



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg