Skönheten har anlänt!

Nefertiti är hennes namn, vilket betyder "Skönheten har anlänt". Bysten hittades 1912 av en tysk arkeolog, vilket var en världssensation. Hon ser ju så vacker och modern ut. Färgen är välbevarad tack vare att bysten var begravd lufttätt i sand och aska i en skulptörs verkstad. Nerfetiti levde ungefär mellan 1370 BC och 1330 BC och blev troligen bara 35 år gammal. Hon var gift med Echnaton som var farao, och efter hans död blev hon Egyptens regent. Hennes gravkammare har inte hittats. Bysten finns på Neues Museum i Berlin. Det är det enda konstförmålet  som inte får fotograferas, inte heller utan blixt. Jag har fotograferat henne för 20 år sedan, när hon visades i ett annat museum i Berlin placerad bakom glas. På den tiden fick man fotografera henne utan blixt. Att det är förbjudet i dag  beror på att folk plåtar med mobilkameror utan att stänga av blixten.

Inlagt 2020-12-11 16:19 | Läst 852 ggr. | Permalink
Hon har klarat åldrandet bra......Fint fotat med skönt modellerande skuggor.
Svar från Wolfgang 2020-12-11 18:06
Tack ska Du ha, Sven! Hon var placerad i en glaskub och hennes reflex fanns på glasväggen bakom henne.
Jag såg henne också i Berlin. Men jag fotade inte, men jag köpte ett vykort. Tyvärr är vykortet borta.
/Ulla
Svar från Wolfgang 2020-12-11 18:08
Tack ska Du ha, Ulla! Du kan ju kopiera mitt foto här :-)
Hej Wolfgang.
Interessant og samtidigt et meget smukt foto.
Med mange venlig hilsener fra Erik.
Svar från Wolfgang 2020-12-11 18:08
Tack ska Du ha, Erik!
Hej,
Högklassigt avbildad byst. Den borde du kunna sälja till Getty. Copyrighten hos konstnären torde inte gälla längre.
Ha det väl
Bob
Svar från Wolfgang 2020-12-11 18:10
Jag tackar och bockar, Bob!. Detta är ett inskannat dia. Min fråga är om copyright ligger hos muséet nu?
Fint foto på denna mycket kända skulptur. Såg den själv i Berlin en gång i tiden, blev berörd av skönheten och hållningen, vilken utstrålning! men insåg att jag inte skulle kunna ett så här bra foto och försökte inte ens.

Då fanns uppgifter om att verkstaden kunde ha haft beställning på ett flertal exemplar och att detta exemplar stod lite undanställt kanske som förlaga.
Svar från Wolfgang 2020-12-11 18:17
Tack ska Du ha, Måns! Då måste Du har sett henne på Ägyptisches Museum i Charlottenburg, Berlin, för där har jag själv fotograferat henne. Eller på Altes Museum något senare. Nuförtiden finns den egyptiska samlingen i Neues Museum och där får man inte fotografera henne. Det står en vakt vid sidan om henne. Annars får man fotografera allt annat i muséet dock utan blixt och utan stativ. När jag plåtade henne var jag alldeles själv i rummet och det stämmer att bysten har en fin utstrålning som jag också kände av. Det kan nog stämma att skulptören hade fler beställningar av henne, men hon är inte färdigmålad.
Andra ögat saknas.
Mvh Wolfgang
Mycket bra bild, med speglingen som gör sig fint. Bilden förmedlar på ett tydligt sätt det ikoniska i denna byst.
Omständigheterna runt upphittandet har gjort att äktheten regelbundet har ifrågasatts - starkt påbackat av principen att: "Om något verkar vara för bra för att vara sant, så är det i regel inte det".
Svar från Wolfgang 2020-12-11 20:56
Tack ska Du ha, Peter! Jag siktade faktiskt på speglingen i den bakre rutan. Problemet var att få bort reflex i rutan framför henne. Hon fanns ju i en kub av glas. Jag tror med säkerhet att man har undersökt färgerna och materialet, och ett bevis borde vara att muséet i Kairo vill ha bysten och tycker att den inte borde finnas i Berlin. Intressant är att man kunde köpa kopior av henne i turistshoppen, och det märkliga är att ingen av dessa liknade riktigt henne, fast man hade ju originalet att kopiera. Här en artikel på temat.
https://www.augsburger-allgemeine.de/kultur/Berliner-Aegyptisches-Museum-Nofretete-ist-echt-id5758221.html
Mvh Wolfgang
syntax 2020-12-11 22:50
Kanske inte ägnat att förvåna att just Berlinmuseet anser bysten för äkta... :-)
Annars kan man ju även se det som en försvårande omständighet att man 100 år efter upptäckten anser sig måsta gå i polemik och skriva en artikel med den titeln. För mig, som inte vet så mycket om saken, säger en sådan sak att det finns tunga och inflytelserika kritiker - och det efter en så lång tid.
Personligen skulle jag trivas bäst om den är äkta - den är ju fantastisk!
Måns H 2020-12-12 22:17
Muséets linje framstår som trovärdig:

Die Entstehungsgeschichte der Büste sei mit Computertomographien und Materialanalysen lückenlos nachgewiesen worden, betonte Wildung.

Bystens tillkomsthistoria har genom datortomografi och materialanalyser klargjorts helt utan luckor.

(Innan van Meegerenskandalen litade man på experternas kunnighet och intuition. Numera används hellre forensiska metoder.)
hon borde finns på ett negativ någonstans från 1989, måste leta fram det
Svar från Wolfgang 2020-12-11 20:48
Ja, det är värt att leta. Visa gärna här på bloggen!
Hej. Tror att du stavat hennes namn fel. Det ska nog vara Nefertiti. Jag blev fundersam och tänkte att kan jag ha fått stavningen om bakfoten alla dessa år? M n det verkar som om jag hade rätt.
Mvh
Fredrik
Svar från Wolfgang 2020-12-12 13:47
Javisst, Du har rätt! Tack för att Du var uppmärksam! Jag har ändrat, det blev ett "tryckfel"
:-)
En mycket vacker dam, sannolikt också van att se sina önskningar snabbt bli uppfyllda.. Mycket vältagen och ljussatt bild som omedelbart ger skulpturen känsla, hälsningar/ Björn
Svar från Wolfgang 2020-12-12 23:00
Tack så mycket! Ja, hon blev ju drottning i Egypten. Ljussättningen har muséet gjort. Svårigheten för mig var att inte få med reflexerna i glaskuben.



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg