Test av scannern

Nu har jag testat scannern Plustek 8200i med ett svartvitt negativ fotograferat med den analoga Zeiss Contaflex (Tessar 2,8/50 mm) och T.max 400 framkallad i Rodinal 1+50.

Denna gång har jag hoppat över scannerns bildbehandlingsprogram i SilverFast 8 och scannat direkt efter förhandsscanning. Sedan har jag behandlat bilden i Elements 2021. Det var en snabbare procedur och enklare att hantera. Förhandscanningen tar 35 sek per bild och scanningen tar 1 minut. Släden matas in manuellt bild per bild.

Inlagt 2021-03-18 20:54 | Läst 865 ggr. | Permalink
Har du scannat med Plusteks egna program då? För ett scanningsprogram måste väl användas.
Svar från Wolfgang 2021-03-19 12:20
Nils, till den scannern har Plustek inget ett eget program utan man har levererat SilverFast 8 med som jag måste öppna först och sedan öppnar jag scannern och då har SilverFast och scannern "gift sig". I SilverFast-programmet finns mängder av verktyg för bildbearbetning både varje verktyg separat och en förenklad version. Men man måste veta exakt vad man gör och det tar mycket tid för varje bild. Men i samma program kan jag hoppa över alla dessa verktyg och skanna direkt i TIFF. Det tar bara 1 minut per bild förutom förhandsscanning som tar 35 sek. Bearbetningen gör jag sedan i Camera Raw och Elements som jag är van vid. Ovanstående analoga bild har jag gjort på det viset! Mvh Wolfgang
Nils Bergqvist 2021-03-19 13:26
Jag har ju en värstingversion av Silverfast till min A3-scanner för printar. Du menar alltså att man kan stänga av allt det som finns och köra rå? Jag scanne alltid i TIFF men har ibland problem att få teckning i högdagrar, det fräter ut u de ljusaste tonerna. Hur gör du för att komma förbi programmet och stänga av allt med Silverfast? Det är något jag inte vetat om att man kan göra?
Svar från Wolfgang 2021-03-19 13:52
Till vänster finns en "gardin" med olika inställningar, t ex negativ eller dia, storlek på den skannade bilden, TIFF eller jpeg, upplösning och målmappen. Till höger om detta högst uppe finns i SilverFat en horisontal rad symboler som börjar till vänster med "Förhandsgranskning" som jag klickar på för att se bilden. Detta tar 35 sek. Längs till höger i raden finns "Skanna" och den klickar jag på och bilden skannas under 1 minut. Den hamnar då i målmappen som TIFF och darifrån tar jag den i Camera Raw av Elements. I Camera Raw finns bl a reglage för de ljusa tonerna och för skuggorna.
Nils Bergqvist 2021-03-19 17:32
Jag gör ju likadant, fast jag kan justera före scanningen med olika verktyg. Men hur får du en TIFF-fil in i camera raw?
Nils Bergqvist 2021-03-19 17:50
Jag menar att när jag förscannar prescan, så blir ju bilden efter de inställningar som programverktygen står i för tillfället (som dom var vid föregående scanning). Det finns ingen vanlig råskanning vad jag kan se?
Nils Bergqvist 2021-03-19 18:08
Nu har jag kollat lite, och det går ju faktiskt att öppna den i Camera raw, det var en nyhet för mig. Du ser hur dåligt bevandrad i den digitala tekniken jag är. men fortfarande, den fil jag scannar är ingen slags grundfil utan med de inställningar jag har i programverktygen i scannerprogrammet.
Svar från Wolfgang 2021-03-19 18:08
När jag rörde de verktygen, så såg jag att det inte blev bra och så har jag återställt dem. När jag nu skannar direkt, så blir det naturliga färger som jag kan bedöma och som jag måste justera. Jag är nöjd med slutresultatet efter mina mått. Men jag har ju bara haft scanner i 2 dagar, så jag utforskar den efterhand. Just nu är jag nöjd. Färgdia blir bättre än med min Epson flatscanner, vill jag tycka, och de svartvita negativen blir absolut bättre.
Svar från Wolfgang 2021-03-19 18:12
Om man öppnar Elements genom att att klickat på bildfilen, då öppnas bara Elements, men om man först öppnar Elements och i Arkiv öppna Camera Raw och sedan klicka på bildfilerna, då öppnas dem i Camera Raw.
Nils Bergqvist 2021-03-19 18:32
Det hjälper inte att återställa verktygen för mig, de allra ljusaste partierna fräter ut i vissa bilder ändå scannern verkar inte klara att återge dessa allra finaste ljusa toner, (det är alltså reflekterande scanning av kopior). men att öppna Tiffen i camera Raw har jag luskat ut nu i alla fall, och det hjälpte faktiskt en del. så kanske där finns ton ändå? Jag får tacka för hjälpen :-)



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg