Mozarts lägenhet

Mozarts lägenhet i Wien anses som den klassiska musiken heligaste plats. Dit kom den unge Beethoven för att spela för både Mozart och Haydn. Således har 3 av de största i musikhistorien vistats samtidigt i lägenheten, och 100 år senare besökte Johannes Brahms en pianist som bodde i just den lägenheten. Här levde familjen Mozart under 3 lyckiga år (1784-1787), och här komponerade Mozart sina mest betydande verk, bland annat operan "Figaros Bröllop". Men även den 21:e pianokonserten, som heter i Sverige "Elvira Madigan", eftersom Bo Widerberg använde den vackra 2:a satsen i filmen. Inskannade diabilder.

Schulerstrasse 9, här fanns porten under Mozarts tid, men ingången har flyttats till parallellgatan Domgasse 5.

.

Trapphuset finns på gården och lägenheten på 2:a våningen.

.

Ingången till lägenheten

.

Mozarts vardagsrum. Det finns inga möbler kvar från den tiden, men golv och väggar är original från den tiden.

.

Added 2021-04-07 01:01 | Read 213 times. | Permalink
Hej Wolfgang - mycket intressant blogginlägg och med fina bilder som illustration.
Det finns några danska vinklar eller kopplingar till både Mozart och Bo Widerbergs film. Mozarts änka Constance Mozart gifte sig med en dansk diplomat och bodde i Köpenhamn 1810-1820.
Bo Widerbergs film "Elvira Madigan" handlade om linjedansaren Hedvig Jensen (Elvira Madigan) som flydde med den svenska löjtnanten Sixten Sparre. När de inte kunde få varandra, sköt Sixten först Elvira och sedan sig själv. De är begravda på Tåsinge - en liten ö mellem Fyn og Langeland/DK.
PS: Pianokonsert nr 21 i C dur kallas också populärt "Elvira Madigan" i Danmark.
Svar från Wolfgang 2021-04-07 17:27
Tack ska Du ha, Erik! Allt är rätt som Du säger! Constanze gifte sig 1809 mit den danske diplomaten Nissen och de bodde 1810-1820 i Köpenhamn på Lavendelstraede bakom Köpenhamns domstol. När Nissen dog, återvände hon till Salzburg. Filmen "Elvira Madigan" har jag sett för många år sedan. Mvh Wolfgang
Måste nästan vara mystiskt att gå där.,där genierna tidigare har träffats.
För mig hade det varit guds hus, större än vilken katedral som helst.
/ Bengt H.
Svar från Wolfgang 2021-04-07 17:38
Trevligt att Du känner så, Bengt! Tack ska Du ha! Jag har varit omkring 10 gånger i Wien och "besökt" kompositörerna i deras lägenheter och på kyrkogården, men det är något speciellt med Mozarts lägenhet och varje gång jag har varit i Wien tog jag mig tid att besöka den. Senast med mitt då 10-åriga barnbarn Klara. Möblerna är borta, men både golv och väggar är i original. Man tassar fram med lånade hörlurar och den musiken som Mozart komponerade i just den lägenheten och på så sätt har man samma musik i huvudet som han hade för nästan 240 år sedan. Till lägenheten går man andäktigt uppför en sliten stentrappa. Lägenheten är som Du säger en musikens katedral. Mvh Wolfgang
bassa 2021-04-08 10:51
Hej igen Kan tänka mig känslan som du upplevt..Jag förstår att man går tyst med respekt och inte vill störa,

/ Bengt H.(now shown)

To avoid getting spam and other kind of trash comments, please enter the control code below.
« enter the number thirtytwo as digits in this field