Pergamonaltare

Mikael Good visar fina bilder och en intressant text från de antika ruinerna av Pergamon.

1870 hade tyska arkeologer hittat omfattande och spektakulära fynd i dåvarande Osmaniska Riket, nuvarande  Turkiet.

I staden Pergamon (latin: Pergamum, turkiska: Bergama) hittade man delarna till ett stort altare. Den osmaniska regeringen tillät att dessa fynd fick exporteras  till Berlin.

I Berlin monterades delarna ihop.  Altarbyggnaden var dock i kolossalformat  att den fick inte plats i ett befintligt museum utan man fick bygga en provisorisk byggnad som så småningom revs och ersattes av det som idag är Pergamon Museum.

Altaret är dess attraktion, men i muséet visas även andra antika byggnationer. 

Det är Tysklands mest besökta museum med 1,4 miljoner besökare varje år och jag är en av dem varje gång, när jag är i Berlin.

Bilden har jag fotograferat analogt och den är ganska gammal. På den tiden fick man inte gå på trapporna, vilket man får göra nu.

.

Inlagt 2021-07-20 22:33 | Läst 1330 ggr. | Permalink
Tänk att detta klarat sig genom 2000 år utomhus och sen några år inomhus medan Berlin bombades! Mäktigt! Den där frisen med figurer i så hög relief att de nästan blir fristående skulpturer måste kännas väldigt starkt på plats! Redan fotot ger såna vibbar!
Svar från Wolfgang 2021-07-21 17:16
På plats i Pergamon har det ju inte klarat sig utan det var sönder och bitarna fick grävas fram. Det är ett enormt konstverk som har sammanfogats och restaurerats i Berlin och fick ett eget hus. 1939 stängdes muséet och under kriget har man skyddat det med sandsäckar. Vissa ömtåliga delar hade dock monterats ned i god tid och förvarats i en bunker. Byggnaden fick dock stora bombskador. Mvh Wolfgang
Måns H 2021-07-21 23:18
Tack för info!



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg