Min andra kamera 1957

Min första kamera var en tjekisk lådkamera i metall för 6x6 negativ. Men efter 1 år med den fick jag en begagnad tjeckisk Rolleicord-kopia för 6x6 negativ som jag gillade mycket. Då var jag 14 år gammal. Meningen var att jag skulle plåta svartvitt, men jag provade 1 färgfilm och så fotograferade jag ägaren till den här livsmedelsaffären 1957. 

Affären låg alldeles i närheten där vi bodde på hörnan Prinzenalle/Osloer Strasse i Västberlin.

Inlagt 2021-08-14 12:40 | Läst 1376 ggr. | Permalink
Hej,
Det kallar jag en bra färgbild. Du och tillverkarna kunde er sak redan då.
Det verkar som om persikor var populära på den tiden.
Ha en bra weekend
Bob
Svar från Wolfgang 2021-08-14 16:12
Tack ska Du ha, Bob! Kul att Du tycker så! Min far hade lärt mig att exponera filmen noga. Det ville man inte slarva med, eftersom det var för dyrt att framkalla och kopiera en 12-bilders-rulle i färg.
Kameran var en begagnad tvåögd Flexaret. Jag har den inte kvar, men har faktiskt fått en likadan av min svärfar en gång i tiden.
Ja, persikor var inte vanliga på 50-talet i Berlin och hon fyllde inte på, men det finns någon låda till.
Man fick inte plocka själv, utan det gjorde hon åt en.
Mvh Wolfgang
Schysst foto! Bara 1 film men blev bra!

Jag besökte Berlin, Interbau, 1957. Allt skulle ju vara så jätte-jättefint men jag tyckte att skalan var för stor och kunde inte känna nån trivsel i Hansa Viertel eller vad det hette. ( Mitt förhållande till modernismen förblev i stort sett att jag inte gillade den utan hellre ser att man tar tillvara äldre miljöer.)
Svar från Wolfgang 2021-08-15 09:18
Tack så mycket, Måns! Jag kommer ihåg Interbau i Hansaviertel. Min far gillade inte det heller, men för mig som jag växt upp i ruinernas Berlin kändes den nya stilen som en visuell befrielse. Där visades ju ett experiment för framtidens bostäder. När man tittar tillbaka i tiden, så har all ny arkitektur kritiserats och det som har varit ny är gammal nu. Förresten, före kriget hade mina föräldrar haft sin nya lägenhet i Hansaviertel, men den blev bombad den 22 nov 1943. Samma dag förresten som president Kennedy blev mördad exakt 20 år senare! Mvh Wolfgang
En mycket bra bild och du behärskade helt klart fotokonsten redan då. Kul att ha sådana bilder i sitt arkiv. Jag ser den gamla vågen i bakgrunden och att frukten ligger i trälådor.
Hälsningar Lena
Svar från Wolfgang 2021-08-15 11:59
Tack ska Du ha, Lena! Jag växte upp i en fotofamilj :-) Kul att Du kan se detaljer i bilden. För mig är även priserna intressanta, t ex DM 0,85 för 500gr vindruvor. Kronkursen låg på den tiden omkring kr 110,- för DM 100,-. Mvh Wolfgang
Lena Holm 2021-08-15 12:04
Jag funderade faktiskt över priserna men eftersom det var DM och jag inte hade en aning om kursen, så brydde jag mej inte. Kul att få veta.
Hälsningar Lena
Måns H 2021-08-15 20:03
Jag kommer ihåg att man som svensk blev lurad av att priserna allt som ofta inte var per kilo utan per pfund. Det var ett tag sen jag var i Tyskland, då levde bruket kvar i torghandeln.

(Jag tänker fortfarande i tum då det gäller trävirke. 2" x 4" tycker jag ska vara 51 millimeter x 103 millimeter ohyvlat. De där snåla 41 x 92 dom nu säljer blir fel då man renoverar gamla hus.)



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?


Lägg till

Tidigare blogginlägg