Nikkor 20 mm f/2,8 Ais från 80-talet

Jag har saknat ett 20 mm, och eftersom jag gillar gamla manuella Nikon-objektiv, så köpte jag på Tradera ett 20 mm. Helt i metall och glas och med en fin mekanisk känsla. Den passar på alla Nikons kamerahus byggda efter 1976. Jag kollade även en Flektogon på eBay, men den var dubbel så dyr. Här kommer dagens testbilder med min Nikon D700.

.

.

Inlagt 2021-10-26 22:30 | Läst 1305 ggr. | Permalink
Hej,
Litet, snyggt och ljusstarkt.
Skarpa och bra bilder. Det får du glädje av.
Ha en fin vecka
Bob
Svar från Wolfgang 2021-10-26 23:24
Tack ska Du ha, Bob! Det kan bli nya motiv :-) Mvh Wolfgang
"Helt i metall och glas och med en fin mekanisk känsla. Den passar på alla Nikons kamerahus byggda efter 1976."

AI och AI-P (dock ej Series E) har "kaninöron" så de fungerar ända tillbaka till Nikon F och 1959. Däremot så behöver "non-AI" konverteras för att passa AI-kopplade kameror.
Svar från Wolfgang 2021-10-26 23:23
Tack, Martin, Du har helt rätt. Mvh Wolfgang
Hej Wolfgang.
Jag tog precis upp min D700 ur kameraväskan för att ge Fujien en paus. Det var tur för jag kollade min SB-800 samtidigt och batterierna var inte så bra. Jag testar det då och då – dels för att hålla elektrolyterna vid liv genom att elda på den då och då. Är det inte så elektrolyterna heter? Det var länge sedan jag använde blixt eller "Speedlight, som Nikon kallar det :-) Den var konstant på när jag fotograferade för "Veteran Tidende".
Det blev några väldigt fina testbilder och det kommer du att bli glada över - super.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Riktigt fina bilder i härliga färger, de gamla fungerar än.
Den fasta 20/2,8 är liten och smidig, kul att du kör den med den gamla hederliga D700.
Jag använder i princip bara min D700 med ett ett Nikon 50mm f/1.2 AI-s.
Ha en fin kväll
Stefan
Kul att se att "gamla" gluggar kan fungera! Nikkorn verkar ge dig fina färger utöver det där särskilt breda synfältet. Interiören med orgeln och alla de runda linjerna där blev särskilt fin tycker jag!

Jag skaffade ju en Flektogon och gillar den. Men det tar ett tag att lära sig ett nytt objektiv och ta till vara dess egenskaper. Då är det bra med det digitala, gratis testande och snabb återkoppling.
Svar från Wolfgang 2021-10-28 19:33
Tack ska Du ha, Måns! De runda linjerna i kyrkan är av typ Jugendstil som hela kyrkan är byggd i. Ja, 20 mm kräver en annan bildkomposition! Din Flektogon är ett mycket bra objektiv! Jag gillar ju det digitala, fast jag jobbar även med den analoga tekniken ibland. Men klart, helt analogt blir det ju inte, eftersom jag skannar in och bearbetar i Adobe.
Det blir en hybrid med analog känsla i fotograferingsögonblicket och med filmframkallningen som jag gör själv.
Mvh Wolfgang
Ser fint ut. Bra färger. Distorsionen verkar dock vara en bra bit över Flektogon 2,8/20mm
På tal om Flektogon så märker man hur tiden förändras. Du nämnde att den Flektogon du tittade på eBay var dubbelt så dyr! PÅ den tiden som Östtyska gluggar var politiskt belastade, skulle Flektogonen ha kostat kanske en fjärdedel av Nikonobjektivet. Men det är ju bara riktigt att man betalar efter prestanda.
Svar från Wolfgang 2021-10-27 14:27
Jag vet att alla Zeiss Jena-produkter var politiskt belastade, dock har jag en känsla av inte så på 50-talet utan på 60-talet och senare på grund av att Berlinmuren byggdes 1961, och då skulle alla DDR-produkter boykotteras. Min far fotograferade med en Exakta Varex på 50-talet och hade flera DDR-gluggar. Flektogonen har ju fått en ny vår och är numera eftertraktad och uppskattad. Mvh Wolfgang
syntax 2021-10-27 19:24
Det ligger nog något i den tidsmässiga uppdelningen.



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?


Lägg till

Tidigare blogginlägg