Varför fotograferar jag analogt ibland?

Jag fotograferar mycket digitalt, men även analogt. Jag framkallar själv och skannar in. Det är kombination av nostalgi och glädje, och så är det ju en hobby. 

I 15 år har jag inte jobbat i mörkrummet, men nu har jag registrerat mig för mörkrummet i min fotoklubb.

Häromdagen besökte jag en fotokompis som har varit fotolärare. I sitt mörkrum har han kopierat den bifogade bilden som jag har fotograferat med min Rolleiflex T. Han kopierade negativet på ett fiberpapper medan jag tittade på. Han hade erbjudet sig att kopiera bilden, efter att ha sett min skannade version. Det var intressant att se honom i mörkrumsarbete. 

Fiberkopian sköljde jag klart hemma och planade ut i en värmepress som vi har i fotoföreningens mörkrum. Den lufttorkade fiberkopian är underbar att tittat på och att hålla i handen! Helt annorlunda än en digital utskrift! 

Den här fiberkopian har jag skannat in och ser direkt att den fina gråtonskalan som fiberkopian har, ser man inte på samma sätt på skärmen, fast det skannade resultatet inte är dåligt om jag får säga det själv.

Varför vill jag jobba i mörkrummet, jo, för att kunna kopiera på fiberpapper och för att få den analoga gråskalan. Den består ju av silverkornen, som ger ett bättre tonomfång än nollor och ettor i en digital bild.

Inlagt 2022-02-01 19:58 | Läst 1063 ggr. | Permalink
Väldigt fin bild, man ser ju bara på scanningen de fina och mjuka tonövergångarna, även om en del sånt försvinner när man digitaliserar analoga bilder från mörkrummet. Bilder behöver inte se strukturlösa eller digitalt knivskarpa och vassa ut för att vara bra. Det här är mera behagligt att titta på, även på en bildskärm (tycker jag).
Svar från Wolfgang 2022-02-02 09:27
Stor tack, Nils! Jag uppskattar verkligen Din bedömning. Du har ju stor erfarenhet i mörkrumsarbete och har själv inspirerande analoga bilder! Men det är fotokompisen Bengt Persson i Lund som har gjort kopian. Han har även en utbildning som grafiker. Han fotograferar bara analogt och gör även ädelprocesserna. Just nu håller han på med att överföra den fotografiska bilden med koppartryck. I hela sitt fotografiska liv har han fotograferat hus och människor i byarna utanför Lund och nyligen utgivit sin bok "Byarna hemmavid". Mvh Wolfgang
Nils Bergqvist 2022-02-02 11:48
Ja det märks att en som kan sin sak har gjort bilden. Det tar några år och mycket träning krävs, innan man blir bra i mörkrummet.
Hej Wolfgang,
Det är en verkligt fin bild, även om man skulle bortse från det tekniska. Å det kallar jag innehållet. Sedan kan den analoga kopian säkert fint hålla fram innehållet bättre.
Trots mer än 30 år i olika mörkrum blev jag inte en skicklig tillverkare av papperskopior.
Ha det väl
Bob
Svar från Wolfgang 2022-02-02 09:15
Tack för Din positiva kommentar, Bob! Jag tror att man inte hade tillräcklig med tid, när man stod fullt i arbetslivet och dessutom hade småbarn. Jag kan se det på mina gamla kopior. Jag hade för bråttom. Mvh Wolfgang
Fin bild!

Inspirerande, att inte bara jaga skärpa utan toningar i äkta silver.
Svar från Wolfgang 2022-02-02 09:11
Tack så mycket, Måns! För mig också en ny tanke att se annorlunda på en bild. Mvh Wolfgang
När roliga saker blir väldigt bra - ja då är det en fin hobby.
Svar från Wolfgang 2022-02-02 09:09
Tack ska Du ha, Peter! Kul att Du gillar som kan det där! Mvh Wolfgang
Jag som har sett din kopia i verkligheten, kan bara hålla med om att det något visst med en "riktig" silverbaserad papperskopia. Bara känslan att ha ett barytpapper i handen, är något speciellt.
Själv har jag inte kopierat på "riktigt" de senaste 20 åren. Men innan dess blev det både sv /v och färg, gjort I mitt dåvarande mörkrum.
Men sen jag hittat papper med barytbas (t.ex Canson) till min skrivare, som har pigmentbläck, så känns det inte lika angeläget att "slabba" I mörkret 😁
Känslan i mina utprintade kopior är mer än tillräcklig.
// Conny
Svar från Wolfgang 2022-02-02 09:06
Tack för det, Conny! Om man har en skrivare som har 8 eller 10 färger och bland dessa 4 st i grått resp svart, så kan man få fina digitala svartvita utskrifter på ett bra papper, och samma även om man beställer hos Crimson, Scandinavian Photo eller liknande. Men när man haft mycket arbete med en analog kopia i mörkrummet, så adderar det ju till den egna känslan som en utestående inte kan uppfatta på samma vis om vederbörande inte själv har jobbat i mörkrummet. Jag kommer även i fortsättningen att göra digitala utskrifter, men ibland blir jobb i mörkrum, när jag vill lägga en del arbete på ett speciellt analogt negativ. Mvh Wolfgang
connyM 2022-02-02 10:10
Håller helt med dej Wolfgang.
Det är mer hantverk och en tillfredställande känsla när kopian är gjord i mörkrummet.
// Conny
Fint bild. Ansiktsuttrycket, miljön, ljuset och "framkallningen".
Ha de gott.
Svar från Wolfgang 2022-02-02 10:04
Stort tack, Jerry! Mvh Wolfgang



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?


Lägg till

Tidigare blogginlägg