Stavkyrka

Haltdalens stavkyrka är från 1100-talet, som nu står på Trøndelag Folkemuseum, i Trondheim.
Den på museet uppförda kyrkan är en återbyggnad från 1937. Stavkyrkan er det enda exemplaret av en stavkyrka av östskandinavisk enskeppstyp.
En kopia av kyrkan upprestes år 2000 på Västmannaöarna i Island. En andra kopia, med tillagda svalgånger, uppfördes vid den gamla kyrkogården i Haltdalen 2003–2004.

Inlagt 2022-06-03 14:28 | Läst 475 ggr. | Permalink
Fascinerande kyrkobyggnad. Kolla stavarnas bredd! De byggde kyrkan med samma verktyg som de byggde båtarna och med samma precision. Yxan användes ända fram till färdig yta. De var oerhört skickliga.

Bra bilder tycker jag, både överblick och detaljer.

Det står faktiskt en liknande kyrka i Sandhult / Hedared mellan Borås och Alingsås. Den var grymt illa behandlad så det man nu ser är till stora delar en rekonstruktion, men hellre det än förfall.

https://www.svenskakyrkan.se/sandhult/hedareds-stavkyrka
Svar från Wolfgang 2022-06-04 10:01
Tack ska Du ha, Måns! Hedareds stavkyrka är vacker, men den har fönster. Ursprungligen har stavkyrkorna inte haft några fönster. Jag "samlar" på stavkyrkor. Har kunnat fotografera några. Många har tyvärr ruttnat bort, eftersom man byggde dem i början direkt på marken. De som finns kvar har byggts på en ram av sten. En del har förstörts genom brand. Med jämna mellanrum tjäras dem och de blir svarta, men solen gör att de blir bruna efterhand. Jag har lärt mig av en snickare i Lappland att man använda yxa på stockarna istället för att såga för att stänga till porerna i träet. Mvh Wolfgang
Måns H 2022-06-04 10:26
Det har funnits stavkyrkor även på Gotland. En är magasinerad i Stockholm:

https://www.guteinfo.com/?id=1988

Jag har varit uppe på vinden i en stenkyrka där taket höjts men gamla takkontstruktionen bevarats. Där ser man ett helt fantastiskt timmermansjobb. Sparrarna är huggna så att de fått T-profil och allt noga hopfogat.
Svar från Wolfgang 2022-06-04 11:08
Mycket intressant, tack!
Intressant läsning och vilken vacker byggnad -Kul att se!
Svar från Wolfgang 2022-06-04 10:02
Tack ska Du ha, Morgan, uppskattas! Mvh Wolfgang



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg