Sankt Olof del 2

Kyrkan har olika former beroende på  från vilket håll man fotograferar den. På den här första bilden syns det ursprungliga låga långhuset  med sitt ännu lägre kor i den högra delen av byggnaden. 

Tack vare offergåvorna från ökade pilgrimsbesök kunde man bygga till ett längre och högre långhus på sent 1400-talet. Det gamla lägre långhuset blev kor istället och det ännu lägre ursprungliga koret  en sakristia. 

Kyrkan hade ursprungligen 9 separata altaren. Av dessa finns 5 st kvar. På den här bilden syns Trefaldighetsaltaret som finns i det stora och höga långhuset.

.

Högaltaret i det gamla långhuset som numera fungerar som kor.

.

Inlagt 2022-07-09 12:50 | Läst 973 ggr. | Permalink
Dina bilder visar en särdeles stilig välbehållen kyrka. Var det verkligen vanligt med den mängden altare i kyrkorna, och vad användes de olika till? Olika helgon? Detta är ju tidsmässigt mellan den ursprungliga kyrkan och nutiden.
Svar från Wolfgang 2022-07-10 07:27
Tack ska Du ha, Stefan! Jag blev också överraskad att det har funnits så många separata altaren. Troligen på grund av alla pilgrimer med olika troinriktningar. Förutom nr 1 högaltaret finns altare nr 4 S:kta Maria, nr 6 S:kta Anna och nr 5 Trefaldigheten. Altare nr 2 och 3 har inget namn. Mvh Wolfgang
Hej Wolfgang, dina bilder vittnar verkligen om rikedomen av intryck som man får i denna fantastiska kyrka. Se bara på din näst sista bild med de ståtliga ljuskronorna av mässing.
När jag jämför dina bilder i detta och ditt tidigare inlägg med mina egna (som jag just har lagt ut på bloggen), tycker jag att det är slående att vi verkar ha sett, eller åtminstone inriktat oss på ganska olika saker. Men det är kanske inte så konstigt, i denna kyrka finns utrymme för fler fotografer som har andra synsätt och uttryck.
Ett konkret exempel på vad jag menar är din första bild av kyrkans sydfasad, där jag har en starkt påminnande bild som ändå får ett annat uttryck. Det var en mycket givande fotoutflykt som vi hade och resultatet blev både lärorikt och spännande! Och bortsett från bilder och bloggar lär man sig mycket om en plats genom att gå omkring i flera timmar med en kamera.
Bästa hälsningar
Sven
Svar från Wolfgang 2022-07-10 07:18
Tack så mycket, Sven! Ja, det var en givande utflykt till en fantastisk och rikt utsmyckad kyrka. Historien gjorde sig påmind! Jag har lärt mig en del!" Mvh Wolfgang



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?


Lägg till

Tidigare blogginlägg