Mellanformat

Månstorps gavlar ligger vid den berömda landsvägen 101 mellan Malmö och Ystad. Vägen  utgör gränsen mellan Söderslätt och backlandskapet norr om vägen. Månstorps gavlar ligger norr om landsvägen. Det har varit en renässansborg med ringformad vall och vattengrav och uppfördes 1540-47. Under det svesnk-danska kriget på 1670-talet skadades borgen och har förfallit sedan dess.

Bilderna är fotograferade för 1 vecka sedan  med en berömd svensk mellanformatskamera.

Inlagt 2022-08-27 09:49 | Läst 2088 ggr. | Permalink
Jag har ju hört talas om Månstorp men inte varit på plats. En arkeologkompis berättade att hon varit där i samband med sin utbildning och då underhållit murarna. Själva hantverket var svårt att få till, man måste hitta handlaget själv, och det var jättesvårt att få bruket att fästa.

Kul att få se den här dokumentationen. Bilderna med vy ända bort mot horisonten ger extra djup.
Tack ska Du ha, Måns! Ja, gavlarna har stabiliserats även med spännband. Mvh Wolfgang
Det är något speciellt med gamla ruiner som vittnar om dramatiska händelser i det förgångna och som verkar ruva på hemligheter. Jag har inte heller besökt Månstorp men blir frestad att åka dit med mitt 35 mm Flektogon på digitalkamera för att jämföra intrycken. Men det kan bli svårt att uppnå samma känsla av närvaro och lugn som i dina bilder tagna i mellanformat.
Svar från Wolfgang 2022-08-27 23:11
Tack ska Du ha, Sven! Din Flektogon är ju från Zeiss precis som min Distagon och båda har liknande brännvidd, och om Du beskär till kvadrat, så får Du nog samma lugn i bilderna. Det är ju kvadratens format som ger lugn medan en rektangel förmedlar istället mer spänning.
Mvh Wolfgang



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg