Ett foto består av teknik och känslor

En bild som jag har hittat i arkivet. Den är inte såg märkvärdig, men på något sätt talar den till mig tack vare att jag vet att det är en analog bild som jag har fotograferat förra året med den legendariska Nikon F2. Och så gillar jag motivet och platsen som är Malmö Stadion. Den påminner även om min skoltid i Berlin. Det är kanske så att en mix av olika känslor är inbakade i en bild.

Inlagt 2022-12-22 19:43 | Läst 512 ggr. | Permalink
Visst är det så. Jag håller helt med. Med många bilder är det just så att det är den som var med, som rätt kan förstå bildens värde. Bilden fungerar som associationsframtagare.
Den här bilden står dessutom på egna ben med sin fina komposition.
Svar från Wolfgang 2022-12-23 19:31
Tack för Din positiva kommentar, Peter! Mvh Wolfgang
Stilren bild. Jag vet inte riktigt vad, men det finns något i kompositionen som tilltalar mig.
Svar från Wolfgang 2022-12-23 19:32
Roligt att Du tycker så, Lars, uppskattas! Mvh Wolfgang
Hej Wolfgang, Jag har funderat över din bild, som har ett personligt värde för dig med de minnen och känslor som den väcker. Frågan är vad bilden säger oss andra, som "bara" ser själva bilden av ungdomar på en idrottsplats.
När man betraktar en bild får man utgå från att allt bildinnehåll har en betydelse. Här finns en stark komposition med löparbanorna som leder blicken in i bilden. Här finns också tre grupper av människor, i förgrunden fem unga pojkar och flickor som verkar vara uppställda inför en löpartävling och i bakgrunden en grupp joggande ungdomar som verkar vara litet äldre samt till höger en grupp yngre män som sitter över tre löparbanor. De unga i förgrunden verkar vara koncentrerade innan start av loppet i kontrast till gruppen till vänster som kanske håller på att värma upp (eller varva ner). De fem som skall tävla har sina banor utstakade framför sig, men de två banorna till höger blockeras av de sittande männen. Tydligen skall pojkar och flickor tävla mot varandra, vilket är vanligare i livet i stort än inom idrotten.
För mig blir bilden en metafor för livet som ligger framför de fem i förgrunden. Livet innebär en kamp som kräver koncentration och ansträngning, men det innehåller också perioder av avslappning och rekreation. Den enskildes livsval kommer att avgöra inom vilken bana hen kommer att springa. För några kommer det att visa sig att vägen framåt är blockerad. Även om din bild gissningsvis "bara" är en ögonblicksbild av en idrottsdag på en tävlingsarena, tycker jag att den samtidigt innehåller en existentiell aspekt som lyfter den över det dokumentära och reportagemässiga.
/Sven
Svar från Wolfgang 2022-12-24 13:02
Hej Sven, jag är stum av beundran för Din analys! Ska jag vara ärligt, så såg jag bara spontant kompositionen i motljuset. Jag hade lite bråttom att ta fotot, eftersom de var på väg att starta. Dina tankar i analysen av bilden är strålande. Själv tänkte jag direkt på situationen under en idrottstimme, när jag gick på gymnasium. Den timmen hade vi ibland på en närliggande idrottsplats.
Bästa hälsningar
Wolfgang



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg