Svalbardbilder igen

2017 "seglade" jag med ett gammalt skepp längs västkusten av Svalbard, vilket blev en oförglömlig resa och fortfarande botaniserar jag bland mina bilder därifrån och hittar "nya" bland dem som jag tidigare inte har beaktat så mycket.

På så sätt stannar känslan kvar från resan. Jag gick ombord i Longyearbyen på Hurtigrutens skepp "Nordstjaernan" som byggdes i Hamburg 1956. Det var ingen kryssning utan en slags expedition med begränsat antal turister. Havet var isfri hela vägen upp till 80° nord. Isbjörnar såg vi bara på land, 300 m från båten och det var faktiskt på Danskön, just den ön som Andrée startade sin olyckliga resa med ballongen.

Jag hade inte väntat mig några bilder på isbjörn, eftersom det fanns inga isflak i havet utan jag koncentrerade mig på att dokumentera landskapet och även några fåglar och blev glad åt stormfåglarna som följde oss. Här 2 bilder på aggressiva silvertärnor.

Landskapsbilder från Magdalenafjorden, där vi kunde gå iland i mindre grupper och vi fick bara gå på snitslad stig för att inte trampa ned den ömtåliga marken som här och där visade spår av mossa.

Förstora gärna!

Inlagt 2023-03-04 12:22 | Läst 388 ggr. | Permalink
Imponerande landskap med sparsamma färger. Varit mycket i Norge, men Svalbard var ett stenkast för långt bort från familjen.
Svar från Wolfgang 2023-03-04 17:58
Tack så mycket, Stefan! Svalbard har varit en dröm sedan länge, men jag gillar även övriga Norge som är mycket vacker och lättare att ta sig runt! Mvh Wolfgang
Naturen är makalös och jag känner precis som du gör. Jag tar fram bilderna från våra resor till Svalbard med jämna mellanrum och njuter av hur vackert det är. Fascinerande färgpalett när det inte är snö överallt som vi hade i maj.
Hälsningar Lena
Svar från Wolfgang 2023-03-04 17:56
Tack ska Du ha, Lena! Jag är ju förtjust i allt som finns i norr! Jag gillar det karga landskapet! Jag får positiva vibbar, när jag tänker på Svalbard! Trevlig helg! /Wolfgang
Hej,
Man slås av hur mycket snöfria berg det finns här uppe i Arktis. Men så inser man att Golfströmmen omger Svalbard.
Bra att ni fick se en isbjörn. Med den stora båten kan man kanske inte vänta sig fler. En del trånga fjordar är svåra att komma in i med den båten.
Det finns numera 4 eller fem ”små” båtar som gör veckolånga resor och tar 12 passagerare och som kommer in nästan överallt. Dessutom behöver man gå mycket norr om 80 breddgraden för att se sammanhängande polaris.
Ha det gott
Bob
Svar från Wolfgang 2023-03-04 23:53
Bob, jag var där i juli/augusti och vi hade +10°. Men Du har rätt att golfströmmen stryker längs Svalbards västkust medan den inte når östkusten och där är kallare och där finns isbjörnarna på sommaren. Ja, man borde åka med mindre båtar, men det är mycket dyrare. Trevlig söndag! /Mvh Wolfgang



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?


Lägg till

Tidigare blogginlägg