Dopfunt

Dopfunten är ett av kyrkans viktigaste föremål. I Europa blev dopfuntar av sten vanliga under 1100-talet, så också i Norden.
Här i Skåne har vi kyrkor som är 800-900  år gamla och så även deras dopfuntar. När en gammal kyrka revs, så flyttade man dess dopfunt till den nya kyrkan. På sätt har vi kvar riktigt gamla dopfuntar och tänk så många barn har döpts under årens lopp!
Dopfunten på bilden har jag fotograferat i Sankt Olofs kyrkan på Österlen. Förstora gärna!

Inlagt 2023-07-17 11:27 | Läst 439 ggr. | Permalink
Hej Wolfgang - fin bild och historie.
Jag trodde att jag kunde komma ihåg att vi (danskarna) var involverade i denna kyrka och område. Jag googlade och hittade detta från Wikipedia:

"Sankt Olofs kyrka är en kyrkobyggnad i Sankt Olof på Österlen. Den är församlingskyrka i Simrishamns församling i Lunds stift.
Kyrkan är en populär vallfartskyrka bland olika kristna samfund. Anledningen till detta är den gamla Olofskulten och att offerplatsen Sankt Olofs källa ligger i Sankt Olof. Byn hade namnet Lunkende by men eftersom kyrkan var Danmarks största Olofhelgedom glömdes till slut ortnamnet bort och hela byn fick kyrkans namn. Så kommer det sig att en by på Österlen bär den norske helgonkungen Olofs namn"

Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från Wolfgang 2023-07-17 18:11
Tack ska Du ha, Erik! Wikipedia stämmer bra här! Allt som är riktigt gammalt i Skåne har varit dansk! 😊 Mvh Wolfgang
Om jag inte missminner mig finns det även en liten statyett av S:t Olof, hållandes en liten silveryxa. Förr lär det ha betytt lycka och välgång att stryka med handen över yxbladet.

Hälsningar Jörgen
Svar från Wolfgang 2023-07-21 12:49
Tack ska Du ha, Jörgen! Jag har sett på nätet bilder av Olof (norska: Olav) med en yxa. Han dödades av hugg i halsen med en yxa, så på något sätt har även yxan blivit helig. Mvh Wolfgang
Dopfunterna är ofta vackra och som du säger gamla, ofta från tidigare kyrkor. Jag är ofta i och kring Söderbärke kyrka som stod klar 1734. Dopfunten i den är från sent 1200-tal och i gotländsk kalksten. Det säger lite grand om vilka pengar och vilka mödor man var beredd att lägga ner för att få det bästa till sin kyrka! Fin bild på en vacker dopfunt och ett lika vackert golv! Hälsningar/ Björn
Svar från Wolfgang 2023-07-21 12:35
Tack ska Du ha, Björn! Jag håller med Dig! Och kul att Du la märke även till golvet! Mvh Wolfgang



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?


Lägg till

Tidigare blogginlägg