Dopfunt
Dopfunten är ett av kyrkans viktigaste föremål. I Europa blev dopfuntar av sten vanliga under 1100-talet, så också i Norden.
Här i Skåne har vi kyrkor som är 800-900 år gamla och så även deras dopfuntar. När en gammal kyrka revs, så flyttade man dess dopfunt till den nya kyrkan. På sätt har vi kvar riktigt gamla dopfuntar och tänk så många barn har döpts under årens lopp!
Dopfunten på bilden har jag fotograferat i Sankt Olofs kyrkan på Österlen. Förstora gärna!
Inlagt 2023-07-17 11:27 |
Läst 598 ggr. |
Permalink
Jag trodde att jag kunde komma ihåg att vi (danskarna) var involverade i denna kyrka och område. Jag googlade och hittade detta från Wikipedia:
"Sankt Olofs kyrka är en kyrkobyggnad i Sankt Olof på Österlen. Den är församlingskyrka i Simrishamns församling i Lunds stift.
Kyrkan är en populär vallfartskyrka bland olika kristna samfund. Anledningen till detta är den gamla Olofskulten och att offerplatsen Sankt Olofs källa ligger i Sankt Olof. Byn hade namnet Lunkende by men eftersom kyrkan var Danmarks största Olofhelgedom glömdes till slut ortnamnet bort och hela byn fick kyrkans namn. Så kommer det sig att en by på Österlen bär den norske helgonkungen Olofs namn"
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Hälsningar Jörgen