Nya äventyr med analog film

Att fotografera analog film i en mörk kyrka är en utmaning som jag testar gärna. Jag har dock inte lyckats full ut denna gång, eftersom jag hade helt glömt reciprocitetseffekten som betyder att man måste öka exponeringen vid långa exponeringstider. Det finns tabeller för detta. Det är en effekt som finns bara i den analoga världen, eftersom silvret i negativet reagerar trögt i motsats till digitala pixlar.

Men jag har justerat och tonat i Lightroom.

Kameran har varit Nikon FM2n med Nikkor 35 mm och Ilford Pan Plus 50 ASA. Stativ.

Bilder är fotograferade i Lunds Domkyrka. Första bilden visar jätten Finn som byggde domkyrkan och har förvandlats till sten.

Inlagt 2023-07-17 18:37 | Läst 542 ggr. | Permalink
Hej Wolfgang
Andra bilden är oväntat tagen. Annorlunda vinkel och ljus.
De överexponerade fönstren är nog svåra att undvika. Du har lärt dig zoon systemet gissar jag och man styra till en mjukare och mindre kontrast. Men det finns ju gränser hur svårt det kan bli.
Avancerad fotografi som Inger respekt.
Ha det väl
Bob
Svar från Wolfgang 2023-07-18 10:20
Tack ska Du ha, Bob! Jag vandrade runt i kyrkan för att hitta annorlunda bildkompositioner av allt som alla känner till och för att testa rätt exponering. Zoon systemet tänker jag på när jag mäter ljuset fast det går inte att använda fullt ut till en småbildsrulle utan kräver enstaka negativ som man har med storformat. Mvh Wolfgang
Suggestiva och vackra bilder från den fascinerande domkyrkan (som ju firar 900-årsjubileum i år). Den tunga romanska stämningen kommer fram fint, men möjligen är bilderna litet mörka. Jag vill minnas att interiören egentligen är ganska ljus, åtminstone uppe i mittskeppet. Fast det var ett tag sedan mitt senaste besök så jag kanske minns fel.
Hälsningar Sven
Svar från Wolfgang 2023-07-18 10:28
Tack så mycket, Sven! Just den tunga stämningen försökte jag att fånga samt ljus och skugga. Jag har besökt domkyrkan rätt ofta och sett den i olika ljus beroende på väder och klockslag. Just den här dagen var det ganska mörkt i kyrkan, så som bilderna visar, vilket ger den tunga stämningen som Du har påpekat. Som sagt så ville jag testa den där filmen. Mvh Wolfgang
Intressant när man vet hur svårt det är. Sista bilden är väldigt bra, den har en alldeles egen stämning.
Svar från Wolfgang 2023-07-18 17:39
Tack ska Du ha, Stefan! Jag gillar också sista bilden och den blev precis så som jag hade tänkt mig. Mvh Wolfgang



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg