Höstrunda i Malmös parker efter regn

Alla bilder med den gamla Zeiss Jena 50 mm på den digitala Nikon Z6.

Inlagt 2023-11-16 20:52 | Läst 340 ggr. | Permalink
En vacker höstbetraktelse! Höstfärgerna verkar dröja kvar längre i Malmö än i sydöstra Skåne där jag befinner mig. Jag tycker mig se ett liknande fenomen med ditt Tessar som med mitt Flektogon, att bilderna har en helt tillräcklig skärpa sedda utan förstoring, men att de inte är fullt "skarpa" när man zoomar in ( t. ex. häcken i den första bilden och trädstammen i den andra). Personligen tilltalas jag starkt av den effekten hos gamla CZJ-objektiv, som saknas hos ett modernt Nikon Z-objektiv. Kan det vara ett exempel på det undflyende begreppet "mikrokontrast"?
Hälsningar Sven
Svar från Wolfgang 2023-11-17 10:49
Tack ska Du ha, Sven! Jag har tittat på nämnda bilder med 100% förstoring och även på andra liknande. Det stämmer att de inte är perfekt skarpa. Den där Zeiss Tessar har ju manuell skärpeinställning, så jag kan ha missat litet?
Egentligen borde jag fotograferat från stativet för att ställa in skärpan med förstoring på displayen. Så det får bli en ny provtur! Däremot är det ju så, att moderna objektiv i samarbete med programvaran i moderna kamerahus levererar skarpare bilder. Dock kan jag känna att dessa gamla objektiv ger bilder med mer karaktär.
Hälsningar Wolfgang
sveka 2023-11-17 14:54
Jag håller helt med om att de äldre objektiven har mer "karaktär" och tror inte att du har missat något med fokuseringen eller att bilderna skulle bli märkbart "bättre" med hjälp av stativ. För att ta ett annat exempel har jag ett Nikon Z 24-70/4 för att fotografera snabbrörliga barnbarn, men de mest uttrycksfulla barnbarnsporträtten har jag tagit med vintageobjektiv (när de sitter stilla!).
Hälsningar Sven
Hej Wolfgang.
Fantastiska färger - gillas.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från Wolfgang 2023-11-17 15:44
Tack så mycket, Erik! Ja, boklöven har just nu fina färger, kanske något "too much". Mvh Wolfgang



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?

Lägg till

Tidigare blogginlägg