Är mellanformat mindre än fullformat? 🤣

Det finns olika namn för sensorn och filmens format.

Fullformat kan inte vara rätt namn, när storformat är större.

Och även mellanformat är fel, eftersom det är större än fullformat.

Och sedan den märkliga beteckningen "spegellös" kamera. Spegeln är ju inte lös i den utan det borde heta "spegelfri" kamera.

Nog så onödiga tankar från min sida, men i alla fall här ett foto som inte har med saken att göra och som visar Skeppsbron i Malmö. Därifrån gick båtarna till Köpenhamn förr i tiden.

Inlagt 2024-01-18 12:57 | Läst 421 ggr. | Permalink
Jag instämmer i språkanvändningen. Skulle tro att en del kommer från översättningar med hjälp av språkrobotar. Lugn bild. Har nog klivit på båten till Köpenhamn där.
Svar från Wolfgang 2024-01-18 15:07
Tack ska Du ha för kommentaren, Mats!
Får jag föreslå en ordlista? Du kommer att upptäcka att lös och -lös står var för sig... Om man känner ett mycket stort behov av att uttrycka sig med positiv konotation kan man förstås använda ordet spegelfri, ungefär som alla butiker som vägrar ta emot kontanter kallar sig för kontantfria och inte kontantlösa.

Fullformat är en anglifierad motsats till halvformat, som användes på svenska även när fullformatet oftast kallades för småbild. Och halvformat ligger relativt nära APS-C i storlek. Sedan gillar jag inte beteckningen fullformat, men det är som att ställa sig i ett vattenfall hålla upp handen och ropa stopp, om man inbillar sig att man ska få alla att byta ord.
Svar från Wolfgang 2024-01-18 15:07
Mitt inlägg var inte så allvarligt menad, men i min fotoklubb frågade faktiskt en ny medlem om mellanformat var mindre än fullformat och syftade då på APS-C. Men beteckningen "mellanformat" kommer ju från en analoga tekniken i jämförelse till storformat, men har fått inträde i den digitala tekniken och syftar då fel. Och jag tror att "spegellös" kommer från engelskan "...less". Mvh Wolfgang
Själv använder jag aldrig ordet 'spegellös'.. Det känns hemskt, nån slapp klåpare har översatt ordet 'mirrorless' rakt av istället för att använda ordet spegelfri, som borde vara det korrekta! Jag vill inte köpa en ny kamera som är spegellös.. Men gärna en spegelfri!
Hälsn!
Svar från Wolfgang 2024-01-18 18:16
Hej Jan, tack, vi är överens! Mvh Wolfgang
Jag har också reagerat på det där. Därför säger jag aldrig "fullformat" (skulle ju förutsätta ett största format som inte kan överskridas..).

Jag säger "småbildsformat", APS-C, mellanformat (6x6 eller 6x9 cm) och "storformat" (är ju inte aktuellt för digitala medier). Sedan finns ju en del andra format som är mindre i kompaktkameror och i telefoner.

En annan sak som fått annan betydelse är ju begreppet: "framkalla". På 70-talet betydde det att framkalla en fotografisk film. Numera används det om att göra en papperskopia av en digital bild.

Men att protestera mot språkliga förändringar är rätt lönlöst. Språket ändrar sig hela tiden, oavsett vad språkpoliserna tycker.

/Tomas
Svar från Wolfgang 2024-01-18 20:07
Tack för Din kommentar. Tomas, jag ser att vi är överens.
Min chef brukade säga att det är bättre att göra rätt från början än att göra fel. Nu är det ju inte så noga i det här sammanhanget, men jag kan tänka mig att i olika yrkesutbildningar är det noga med att ha rätt beteckning på saker och ting, vilket även måste gälla för yrkesfotografer gentemot sina kunder. Mvh Wolfgang
Hej Wolfgang,

Många språkförändringar har visserligen sitt ursprung i engelskan men jag tror inte att spegellös kommit från mirrorless. Ändelsen -lös betyder ju inte bara att något sitter löst. Det finns massor av ord där -lös betyder samma sak som -fri eller avsaknad av det som förledet beskriver. Ändlös, fantasilös, vettlös. Tyskan har väl motsvarande i -los, t.ex. endlos?

/F
Svar från Wolfgang 2024-01-19 09:55
Tack så mycket, Fredrik, för kommentaren. Jag vet att det finns fler variationer med "lös", men de har ingen koppling till "spegel". Hunden är lös, hästen är lös, till exempel, vilket betyder visserligen "fri", men dessa har befriat sig från att vara instängda eller från ett koppel. Men varifrån har spegeln befriat sig, när det inte finns någon spegel i kamerahuset? Den har inte heller "lossnat". Mvh Wolfgang
Min D500 är mobilfri ;)
HaD/Gunte..
Svar från Wolfgang 2024-01-19 17:02
Haha, tack, Gunte!



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg