Vilken orkidé?

Den här orkidén har jag fotograferat häromdagen på Knivsåsen nära Torne Hällestad. Den stod bland andra orkidéer i kanten av en fuktig äng.

Jag tror att det är en Jungfru Marie nyckel, men en kompis till mig tror på Skogsnyckel.

Vet ni?

Inlagt 2024-06-03 13:17 | Läst 380 ggr. | Permalink
Jag vet inte vilken orkidé det är, men jag har sett en likadan i Österrike. Närmare bestämt i en dal nära Myerhofen.
Det är en magnifik blomma och din bild gör den full rättvisa.
Svar från Wolfgang 2024-06-03 15:17
Tack ska Du ha, Sven! Jag har fått svar nu att det är Jungfru Marie nyckel! Mvh Wolfgang
Jungfru Marie nycklar sågs tidigare som en egen art Dactylorhiza maculata men fortsatt forskning har visat att Jungfru Marie nycklar och skogsnycklar är samma art men två olika underarter.
Beror lite på vart den står. JM.nycklar är lite vanligare
Vacker!
/N
Svar från Wolfgang 2024-06-03 15:19
Tack ska Du ha, Nini! Du har rätt med Din information och jag har frågat Botaniska Trädgården i Lund och fått svar för en stund sedan att det är en Jungfru Marie Nyckel.
Mvh Wolfgang
pdahlen 2024-06-03 17:46
Nini, jag tror jag får kontakta dig när jag kör fast i identifiering. Har en 300 bilder på orkidéer från Öland att artbestämma
Även jag har stått inför samma problem. Tycker just dom röda orkideerna som liknar den här är väldigt svåra att skilja åt. När jag var på Gotland 2012 hittade jag en bok om Gotlands orkidéer skriven av Sara Eliason och Ulla Sjöswärd där dom beskriver skogsnyckeln. Jag kan verkligen rekommendera den. Bladen på Marienycklar är spetsiga. Så är dom även på skogsnyckel MEN det nedersta bladet på skogsnyckeln är rundat. Jag kollade det på plats i skogen på den tiden och det stämde bra. Så nu för tiden kastar jag alltid en blick på bladen också. Det är alltid bra att ta en bild på bladen oavsett vilken blomma det gäller.
MVH: Sten
Svar från Wolfgang 2024-06-03 22:15
Tack ska Du ha, Sten, för Din info! Jag förstår att man bör titta på bladen, då blir allt enklare. I fortsättning ska jag även fotografera bladen. Kul med lite "forskning"! Mvh Wolfgang



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver

Lägg till

Tidigare blogginlägg