Ljuset i kyrkorummet

Jag gillar att fotografera kyrkor tack vare deras historiska arkitektur och det skiftande ljuset i kyrkorummet.
I det sammanhanget måste jag tänka på fotografen Sven Nykvist och Ingmar Bergman som inför filmen "Nattvardsgästerna" satt i en kyrka i Dalarna mellan klockan tolv och tre för att studera, hur ljuset rörde sig.
Kyrkan byggdes dock i ateljén, och för att få ett jämnt novemberljus gjorde Sven Nykvist ramar och klädde dem med smörpapper. Riktade man lamporna mot dem blev det reflekterade ljuset skugglöst.
Nykvist berättade hur spännande det var att lära sig, hur mycket det betydde att ta bort allt vackert, ologiskt ljus.
"Enkelhet är otacksammare än skönljus. Ingen begriper vilket arbete som ligger bakom.”
Bilden är fotograferad i Sjömanskyrkan i Prerow som är en badort vid den tyska östersjökusten. Den byggdes 1726-28 under svensktiden och fungerade förr även som sjömärke.

Inlagt 2024-06-09 00:56 | Läst 312 ggr. | Permalink
Hej Wolfgang.
Intressant historia om hur viktig belysningen är. Jag såg en dokumentär om arbetet bakom kamerorna på en filmning "Midt om natten". Den beskrev både fotogafen, instruktören, ljudfolket, rekvisita och särskilt om ljuset.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Wolfgang 2024-06-10 09:09
Tack så mycket för kommentaren. Erik! Mvh Wolfgang
Det fina ljuset genom fönster i slott och kyrkor är helt speciellt, har studerat det ibland, vid tillfälle. Alltid tänkt mig det som ett perfekt ljus för porträtt.
Svar från Wolfgang 2024-06-10 09:11
Tack ska Du ha, Stefan! Du har helt rätt att ljuset i kyrkor och slott kan bli ett perfekt ljus för porträtt. Jag har fotograferat porträtt i kyrkor i befintligt ljus. Mvh Wolfgang
En mycket fin text och bild. Ljusets riktning är viktig vid fotografi. Vid färgfoto är färg lika viktigt. Hårt eller mjukt, högt eller lågt, en eller flera ljuskällor varm eller kall färg påverkar. En av våra bästa porträttfotografer berättade för mig att många ikoniska porträtt togs med bara en ljuskälla.
Ha det gott
Svar från Wolfgang 2024-06-12 12:42
Jag tackar och bockar, Jerry! Det stämmer, ljuset är allt och viktigare än dyra gluggar! Mvh Wolfgang



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?

Lägg till

Tidigare blogginlägg